Zdravé thajské recepty, které si zamilujete

Na svých cestách po Thajsku jsem zjistil jak je možné, že se i lidé, kteří mnohdy málem nemají střechu nad hlavou, dokáží neustále usmívat. Jak je možné, že ani neskutečné monzunové přívalové deště, ani šílené horko a sucho během období sucha, způsobující hojné požáry lesů i polí s úrodou, jim úsměv z tváře nesmaže. Žijí totiž opravdu jeden pro druhého. Jsou neuvěřitelně pohostinní. A jejich kuchyně je jednoduše dokonalá 🙂

Odvažte se vyzkoušet nové ingredience a chutě a já vám garantuji, že jim nakonec propadnete, tak jako jsem jim propadl já.

Doporučujeme tyto knihy o Asijské kuchyni

Salát ze zelené papáji (Som Tum)

Thajská kuchyně je definována snoubením, pro nás Středoevropany, poněkud nezvyklé kombinace chutí. Rybí omáčky, svěže kyselé chuti limetky, ostrého chilli a sladké chuti cukru. Som Tum, tedy salát ze zelené papáji, je ideálním příkladem propojení těchto chutí a zároveň jedním z nejjednodušších thajských lehkých jídel. Při mých cestách po Thajsku mi samotnému chvíli trvalo, než jsem si na chuť salátu zvykl, ovšem teď bych se po něm v parných letních dnech mohl „utlouct“. Jídlo je to skutečně lehké, neuvěřitelně osvěžující a chilli, ač to tak na první pohled nevypadá, ve výsledku velmi efektivně zmenší pocit horka. Tak se pojďme podívat, jak na to.

tuhykorinek-salat-zelena-papaya-som-tum

Ingredience (4 porce)

  • 1 středně velká zelená papája
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 1 polévková lžíce pražených arašídů
  • 2 chilli papričky, nasekané nadrobno
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 polévková lžíce sušených krevet
  • 2 polévkové lžíce limetkové šťávy
  • 2 polévkové lžíce rybí omáčky (Nam Pla)
  • 1 velké rajče, nahrubo nakrájené
  • 1 fazolový lusk, nakrájený na větší kousky
  • Několik listů hlávkového salátu na servírování

Postup

tuhykorinek-drevena-palice-hmozdir-priprava-salatu

Thajci pro přípravu tohoto salátu používají speciální hmoždíř s velkou dřevěnou palicí. Lehkým rozdrcením všech ingrediencí společně pomůže lépe uvolnit a propojit jednotlivé chutě. Domácí alternativou může být klasický hmoždíř, nebo jednoduché prohnětení salátu v závěru rukama.

  • V hmoždíři (eventuálně ručním mixérem) zpracujeme společně česnek, arašídy, chilli papričky, cukr, sůl a krevety tak, aby vytvořily pastu. Tu přesuneme do větší mísy a smícháme s limetkovou šťávou a rybí polévkou. Kousky rajčete a fazolových lusků lehce rozdrtíme, přidáme do mísy a zlehka promícháme.
  • Papáju oloupeme a nastrouháme nahrubo, tak aby vznikly nudličky. Semínka nepoužíváme.
  • Nudličky papáji přidáme do mísy k ostatním ingrediencím a důkladně promícháme.
  • Před podáváním necháme ideálně 1 hodinu odstát v lednici.

Servírujeme na lůžko z listů hlávkového salátu.

Thajská sladká rýže s mangem (Khao Neeo Mamuang)

Jednoduše – nejlepší dezert na světě. Přes to, že před cestou do Thajska bych přísahal, že neexistuje lepší dezert, než pravý Sachertorte, tento thajský zázrak mě vyvedl z omylu. A navíc je mnohem zdravější, než většina evropských dezertů, plných tučných krémů a přemíry cukru.

tuhykorinek-dezert-mango-ryze

Ingredience (2 porce)

  • 1 hrnek krátkozrnné bílé rýže
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 špetky soli
  • 2 manga

Postup

Pro tento recept je důležitá jiná příprava rýže, než na jakou jsme zvyklí. Rýže musí být velmi lepivá, čehož dosáhneme následujícím způsobem.

  • Rýži namočíme alespoň na hodinu, ideálně přes noc, do vlažné vody. Po namočení rýži nevaříme ve vodě, nýbrž na páře. Do napařovacího hrnce dáme vodu a přes horní část natáhneme kus látky, do které vylijeme namočenou rýži. Zakryjeme poklicí a umístíme na středně silný plamen. Po dvaceti minutách by měla být rýže téměř průhledná. Tak poznáme, že je hotová.
  • Kokosové mléko nalejeme do hrnce a přivedeme k varu. Mléko by mělo spíše jen lehce probublávat, silný var není to, co chceme. Vmícháme cukr a sůl a odstavíme z žáru.
  • ¾ uvařeného kokosového mléka opatrně vmícháme do lepivé rýže a necháme společně alespoň deset minut odstát.

Při podávání naklademe plátky čerstvého manga na porci lepivé rýže a celé přelejeme zbývajícím kokosovým mlékem.

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu