Zázvor je známý především jako koření, které tvoří vynikající doplněk pro každý jídelníček. Pro naše zdraví má však důležitý význam ve své čerstvé podobě. V tradiční čínské medicíně se používá jako přírodní lék a v posledních letech je velmi oblíbený také u nás. Zázvor není pouze koření, ale jeho využití je daleko pestřejší. Ačkoliv je velice zdravý, pro svou typicky pálivou a výraznou chuť je prakticky nezaměnitelný, je třeba jej konzumovat s opatrností. Není totiž vhodný pro každého a také se s ním můžete předávkovat. Pojďme si zázvor představit blíže.
Vyzkoušet také můžete skvělé zázvorové čaje na ManuTea.cz
Do jakých receptů můžete dát zázvor?
Dar přírody
Zázvor je exotická rostlina, která pochází z Číny a Indie. Její účinky lidé znali již před více než třemi tisíci lety. Ve středověku byl zázvor považován za jedno z nejpoužívanějších dochucovadel vůbec. Postupně se objevil také v Evropě. Tvoří neodmyslitelnou součást indických a čínských pokrmů, přidává se do slaných i sladkých jídel, piva či limonád. Lze jej konzumovat vařený, pečený, sušený i nakládaný. Zázvor má velmi výraznou chuť i aroma a především v sobě uchovává řadu cenných látek.
Pěstování zázvoru doma? Není problém
Ačkoliv k nám zázvor dorazil až z jižní Asie, není složité si jej vypěstovat doma. Zázvor obecný je trvalka, která se pěstuje kvůli rozvětveným oddenkům. Pokud se rozhodnete pustit se do pěstování zázvoru, budete potřebovat semena. Ty zakoupíte nejlépe v zahradních centrech, případně v obchodech s potravinami. Zvolit můžete také rovnou sazenici, případně zasadit kořen zakoupený v supermarketu.
Zázvor se rozmnožuje oddělením části kořene. Jakmile rostlinky vyrostou, můžete je rozdělit a opět zasadit. Nejjednodušší pro vás bude zasadit přímo čerstvý kořen zázvoru, ideálně takový, který má rašící pupen na vrcholu. Zasaďte jej do středně velkého květináče s kvalitní zeminou a umístěte na teplé místo. Zázvor potřebuje pravidelnou zálivku. Nemá rád přímé slunce, vítr a mráz. Jakmile oddenek vyklíčí, můžete jej nechat vegetovat. Při zasychání je nutné kořen vyndat, část zkonzumovat a zbylou část zasadit. Podobným způsobem lze postupovat při pěstování zázvoru ze semínka.
Jaké má zázvor účinky na naše zdraví?
Naši předkové věřili, že zázvor dokáže nahradit lékaře a je to do jisté míry pravda. Obsahuje esenciální oleje, vitamíny skupiny A, B, C, E a minerální látky (fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo a jiné). Velmi důležitou složku zázvoru tvoří takzvaný gingerol, který mu dává typickou pikantní chuť podobnou kapsaicinu, který se nachází například v chilli papričkách. Právě gingerol má významné terapeutické účinky při některých zdravotních potížích. Běžně má podobu žlutého oleje.
Kdy nám zázvor může pomoci?
- Působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém
- Pomáhá urychlovat léčbu při nachlazení
- Stimuluje krevní oběh a snižuje cholesterol
- Prohřeje tělo a má relaxační účinky, oceníme jej zejména v zimním období
- Pomáhá při hubnutí
- Zmírňuje nevolnosti
- Je to účinné afrodiziakum
- Odstraňuje plynatost a nadýmání
- Rozpouští hleny
Kde všude využijete zázvor?
Využití zázvoru je velmi rozmanité. V kuchyni tvoří nenahraditelného pomocníka, který slouží k dochucování slaných i sladkých pokrmů.
- Sušený zázvor je výborné koření vhodné k vaření, pečení, přidává se do omáček, polévek i kořenících směsí.
- Čerstvý zázvor slouží k přípravě čaje, jako přísada na vaření pečení, do jogurtových nápojů nebo příloha k sushi.
- Nakládaný zázvor – nejčastěji se nakládá do medu, cukru nebo etanolu, konzumuje se jako cukrovinka v podobě lízátek, bonbónů, žvýkaček, ale také jako potravinový doplněk či přísada do alkoholických nápojů.
Zejména v období chřipek a nachlazení nejvíce oceníme čerstvý zázvor, ze kterého lze uvařit velmi chutný čaj. Oloupaný kousek kořene stačí nakrájet na tenké plátky, případně nastrouhat, zalít vroucí vodou a nechat chvíli louhovat. Poté dochuťte dle potřeby medem, případně hřebíčkem a přidejte citrón. Získáte tak doslova vitaminovou bombu.
Kdy se mít na pozoru?
Zázvor nedávejte dětem do 2 let
Zázvor není vhodný pro každého, navíc je třeba hlídat si jeho konzumaci. Zcela nevhodný je pro malé děti do dvou let. Vyhýbat by se mu měli lidé, kteří trpí cukrovkou, nebo trpí jinou dlouhodobou nemocí. V kombinaci s jinými léky může vyvolat zdravotní potíže. Raději se zeptejte svého lékaře nebo lékárníka.
Doporučené denní množství je 1 gram v sušené podobě a přibližně 4 gramy v čerstvém stavu u zdravých lidí. Při větším množství hrozí předávkování, které se může projevit nevolností, zvracením, průjmem a v krajním případě také srdeční poruchou.
Zázvoru neholdujte ani v těhotenství
Na pozoru by měly být také nastávající maminky. Ačkoliv je zázvor vhodným pomocníkem při nevolnostech, při jeho konzumaci je třeba velké opatrnosti. Užívání zázvoru v těhotenství není nebezpečné pro plod, ale ve vyšším množství by mohl vyvolat potrat nebo předčasný porod. Zázvoru se tedy nemusíte zcela zříkat, je však lepší jej konzumovat krátkodobě a v malých dávkách, případně vše konzultovat se svým lékařem.
Zázvoru a kojení?
Stejné opatrnosti je třeba při kojení, i když zde nehrozí předčasný porod, látky přechází do mateřského mléka. Opět ale platí, že v malém množství a jen občas by žádné potíže vám ani miminku způsobovat neměl.
Do jakých receptů použijete zázvor?
Zázvorová limonáda
Pokud máte rádi zázvor, tak si zamilujete zázvorovou limonádu.
Ingredience
- zázvorový sirup
- med
- vodu
- 60 g čerstvého zázvoru
- špetku soli
- vymačkaná šťáva z 1 citrónu
- trochu máty
Všechny tekuté suroviny smíchejte a na závěr přidejte nakrájený zázvor a mátu.
Kandovaný zázvor
Ingredience
- voda
- cukr
- zázvor
Zázvor oloupete a nakrájíte na tenké plátky. Poté jej dejte do hrnce, přidejte vodu, nasypte cukr a nechte asi 30 minut vařit. Poté odstavte a nechte zchladnout. Vznikne sirup, který můžete nalít do skleniček a časem použít jako výborné dochucovadlo. Kousky zázvoru smíchejte s trochou cukru, aby se hezky obalily, a máte hotovo.
Hovězí maso na zázvoru s bramborovým knedlíkem
Ingredience
- 1,5 kg nejlépe zadního hovězího masa
- 100 g špeku
- 120 g sádla
- 6 cibulí
- 300 ml bílého vína
- 800 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 4 plátky čerstvého zázvoru
- 1 citron
- 60 g mouky
- 50 g másla
- sůl na dochucení
Maso nakrájejte na malé špalíčky a prošpikujete kousky špeku, osolte, posypte zázvorem a zakápněte pár kapkami bílého vína. Vše dobře zapracujte. Připravte si cibuli nakrájenou nahrubo. Mezitím si do kastrolu dejte kousek sádla, nechte rozpálit a přidejte cibulku. Jakmile je osmažená do zlatova, vložte maso a opékejte z obou stran. Přidejte plátky čerstvého zázvoru, podlijte vývarem a duste do měkka.
Až bude maso měkké, vyndejte jej a šťávu nechte vydusit na tuk. Poté jemně poprašte moukou, orestujte, zalijte vývarem a povařte 15 – 20 minut. Můžete lehce zakápnout citronovou šťávou a osolit. Servírujte ideálně s bramborovým knedlíkem.
Mrkvová polévka
Ingredience:
- 6 větších mrkví
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule
- 750 ml vývaru
- 4 cm vysoký kousek čerstvého zázvoru
- 1 limetka nebo pomeranče
- petržel nebo koriandr na ozdobu
- sůl
- pepř
Mrkev a cibuli nakrájejte na menší kousky, orestujte společně na rozehřátém oleji, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte horký vývar, nahrubo nastrouhaný zázvor a povařte asi 10 minut, dokud mrkev nezměkne. Nakonec rozmixujte do hladka, dochuťte podle potřeby solí, pepřem a šťávou z limetky.
Dobrou chuť!