Losos pečený s červenou řepou, bulgurem a guacamole

[alert-note]4 porce, příprava 20 minut, vaření 20 minut[/alert-note]

Z čeho vařit

Na pečeného lososa:

  • 400g čerstvý losos (klidně i s kůží) – nakupujte vždy čerstvé maso a ryby
  • 6 žampionů
  • 2 rajčata
  • 1 červená řepa čerstvá
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Oregano sušené

Na vařený bulgur:

  • 300 g bulguru
  • 600 ml vody
  • 1 lžička soli

Na guacamole:

  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čili paprička
  • Sůl
  • Pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-1

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-2

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-3

Vzhůru do vaření

  1. Začnu zeleninou a rybou. Ještě před tím si zapnu troubu na 180 stupňů.
  2. Pokrájím zeleninu pod lososa. Krájím na centimetrové kousky oloupanou řepu, rajčata a jarní cibulku. Pokrájenou zeleninu shrnu z prkénka do hluboké mísy.
  3. Na pokrájenou zeleninu vylisuju 2 stroužky česneku. Trošku česneku si dám bokem na potření lososa. Zeleninu zakápnu olivovým olejem, osolím a opepřím. Okořeněnou zeleninu v míse dobře promíchám a vysypu ji do keramického pekáčku 20 x 30 cm.
  4. Rybu položím na připravenou zeleninu. Lososa pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, potřu trochou odloženého rozetřeného česneku a rozdrtím špetku sušeného oregana. Vše do lososa jemně vetřu.
  5. Šup s lososem na 20 minut do trouby. Pekáček nezakrývám prvních 15 minut. Na zbývajících 5 minut jej zakryju alobalem, aby se rybí pečínka nevysušila.
  6. Uvařím bulgur. Postavím si menší hrnec z 600 ml vody na plotnu. Vsypu do něj 300 g propláchnutého bulguru. Osolím lžičkou soli a přivedu k varu. Vařím na mírném ohni 15 minut.
  7. Uvařený bulgur nechám ještě 5 minut odpočinout a pak je scedím a vrátím zpět do hrnce a přikryju poklicí.
  8. Připravím brčálově zelené guacamole. Receptů na guacamole je hodně, tenhle je můj oblíbený. Rozkrojím na polovinu zralé avokádo, odstraním z něj pecku. Z obou polovin vyškrábu lžící zelenou dužinu přímo do připravené misky.
  9. Nasekám na malé kousky rajče, jarní cibulku a čili papričku. Rozetřu stroužek česneku a společně se solí a pepřem přidám do misky. Směs zakápnu šťávou z citrónu a důkladně rozmačkám vidličkou. Jednotlivé chutě se lépe spojí, když rozmačkám vše dohromady.
  10. Guacamole mám hotové. Bulgur i ryba už by měli být také hotové.
  11. Pustím se do servírování a vám přeju dobrou chuť.

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-5

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-7

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-guacamole

2 komentáře

  1. Honza 25.5.2016
  2. Míša Vránová 26.5.2016

Přidejte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Děti Zvířata
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu