Bez černý patří mezi nejoblíbenější bylinky lidového léčitelství. Jeho využití je velmi pestré. Keře bezu najdeme téměř všude, rostou na okrajích lesa, polí, luk, v parcích, u cest i na zahradách. O tom, že je bez černý velmi významný, není pochyb. Svědčí o tom také staré známé přísloví, které říká: „Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni.“ Znáte jeho účinky, a jak můžeme bez využívat?
Jak poznáme bez černý?
Bez černý nelze přehlédnout. Jde o keř s bohatými a silně aromatickými bílými květy. Plody jsou černé šťavnaté peckovice, které v sobě uchovávají velké množství černo-fialové šťávy. Bez černý kvete na přelomu května a června. Sbírají se všechny části bezu, tedy jarní výhonky, květy, zralé plody i listy.
Pozitivních účinků dosahuje také kůra a kořen, ve kterém je nejvyšší koncentrace důležitých látek. Nejčastěji sbíráme květy a plody, které mají nejpestřejší využití.
Bez černý má svou typickou vůni a aroma. Čerstvé květy poznáme často díky jejich pronikavému až štiplavému zápachu, který však po usušení zmizí. Květy bezu černého, ze kterých se šíří omamná vůně, jsou silným alergenem.
Kdy můžeme sklízet
Bez černý můžeme sklízet na začátku léta, kdy se sbírají mladé listy a květy. V září lze zužitkovat plody. Květy a listy je potřeba řádně usušit nejlépe na tenké savé podložce v suchu a na tmavém místě. Plody bezu se zpracovávají ideálně za čerstva. Pozor! Syrové bezinky jsou mírně toxické. Ve větším množství mohou vyvolat nevolnost. Jakmile je tepelně zpracujete, negativní účinky mizí.
K vnitřnímu užívání jsou vhodné tepelně upravené plody a květy. Můžeme z nich vyrobit chutné marmelády, sirupy, limonády, protlaky, povidla, džemy a různé ovocné dřeně. Z květů lze uvařit chutnou polévku a čaj. Velmi oblíbené jsou bezinkové limonády, likéry a také víno.
Listy se tradičně používaly ve formě obkladů při bolestech kloubů, pozitivní účinky mají také kořeny, ze kterých se dělají výtažky a odvary.
Sušení bezu
Bez černý sušíme ideálně rozprostřený v tenké vrstvě, případně lze květenství zavěsit v dobře větrané místnosti. Sušíme celá květenství co nejrychleji ve stínu, případně lze využít umělého sušení při maximální teplotě do 40 °C. Ještě než dojde k vysušení, je potřeba květy na sítu odrhnout od stopek. Skladujte nejlépe v uzavíratelné nádobě v suchu. Takto vám sušený bez vydrží opravdu dlouho.
Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a vápník.
Pozitivní účinky květu bezu
Bez černý má širokospektré účinky na naše zdraví. Nejčastěji se připravuje ve formě čaje a nálevu. Jmenujme ty nejdůležitější.
- Pomáhá při respiračních onemocnění a nachlazení
- Stimuluje pocení a snižuje teplotu
- Usnadňuje vykašlávání a zlepšuje dýchání
- Působí močopudně
- Pomáhá při zažívacích potížích
- Bezový nálev působí blahodárně na citlivou pokožku
- Při bolestech v krku lze využít jako kloktadlo
Bezinky – zdravé plody
V období od srpna do poloviny listopadu dozrávají černé plody bezu – bezinky. Obsahují mnoho cenných látek, mezi které patří glykosidy, karoteny, antokyan, cholin, cukry, organické kyseliny, v čerstvém stavu jsou bohatým zdrojem vitamínu C, ve slupce a v semenech jsou uchovány vitamíny A, B a kyselina pantotenová. Ovšem pozor, syrové bezinky jsou určeny pro ptáky. Pro lidi jsou vhodné pouze tepelně upravené.
Co vše můžeme z bezu vyrobit?
Z bezu černého můžeme vyrobit různé tekutiny i pokrmy. Nejvíce zužitkujeme sušené květy a čerstvé plody.
Recept na čaj z bezu
Chutný čaj připravíme tak, že dvě polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0,5 l vroucí vody. Poté necháme 10 až 15 minut louhovat, přecedíme a pijeme buď neslazený, nebo lehce oslazený medem či stévií.
Recept na med z černého bezu
Med z černého bezu je velmi zdravý a chutný. Budete potřebovat přibližně 30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron, 1,5 kg cukru a 2 sáčky vanilkového cukry. Květy s citronem povařte ve vodě přibližně 10 minut, poté je nechte louhovat 1 den. Jakmile jsou květy vylouhované, scedíte je a přidáte cukr krystal a vanilkový cukr. Vařte, dokud med nezhoustne. Poté jej naplňte do sklenic a uchovejte v chladu a temnu.
Recept na kosmatice v palačinkovém těstě
Ingredience
- 10 středně velkých květů černého bezu
- 400 ml mléka
- 2 vejce
- špetku soli
- hladkou mouku podle potřeby
- olej na smažení
Květy opláchneme a osušíme. Z mléka, vajec, mouky a soli připravíme těsto jako na palačinky. Vejce zašleháme nakonec do těsta. Když máme připravené těsto, rozpálíme na pánvi olej. Květy bezu smažíme na rozpáleném oleji z obou stran. Stopku odstřihneme až při obracení.
Ve variantách lze těsto ochucovat kořením, dalšími bylinkami, česnekem, ale i cukrem nebo medem a smažené květy pak sypat skořicí.
Čaje, šťávy a sirupy z bezu černého můžeme pít jako osvěžující nápoje, ale také jaké přírodní léčiva v boji proti nachlazení a chřipce. Čerstvé plody bezu jsou ideální do kompotů a džemů. Byla by škoda nevyužít darů, které nám příroda nabízí. Právě nyní je ideální čas na sbírání květů bezu černého.