Losos pečený s červenou řepou, bulgurem a guacamole

[alert-note]4 porce, příprava 20 minut, vaření 20 minut[/alert-note]

Z čeho vařit

Na pečeného lososa:

  • 400g čerstvý losos (klidně i s kůží) – nakupujte vždy čerstvé maso a ryby
  • 6 žampionů
  • 2 rajčata
  • 1 červená řepa čerstvá
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • Sůl
  • Pepř
  • Oregano sušené

Na vařený bulgur:

  • 300 g bulguru
  • 600 ml vody
  • 1 lžička soli

Na guacamole:

  • 1 avokádo
  • 1 rajče
  • 1 jarní cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čili paprička
  • Sůl
  • Pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-1

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-2

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-3

Vzhůru do vaření

  1. Začnu zeleninou a rybou. Ještě před tím si zapnu troubu na 180 stupňů.
  2. Pokrájím zeleninu pod lososa. Krájím na centimetrové kousky oloupanou řepu, rajčata a jarní cibulku. Pokrájenou zeleninu shrnu z prkénka do hluboké mísy.
  3. Na pokrájenou zeleninu vylisuju 2 stroužky česneku. Trošku česneku si dám bokem na potření lososa. Zeleninu zakápnu olivovým olejem, osolím a opepřím. Okořeněnou zeleninu v míse dobře promíchám a vysypu ji do keramického pekáčku 20 x 30 cm.
  4. Rybu položím na připravenou zeleninu. Lososa pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, potřu trochou odloženého rozetřeného česneku a rozdrtím špetku sušeného oregana. Vše do lososa jemně vetřu.
  5. Šup s lososem na 20 minut do trouby. Pekáček nezakrývám prvních 15 minut. Na zbývajících 5 minut jej zakryju alobalem, aby se rybí pečínka nevysušila.
  6. Uvařím bulgur. Postavím si menší hrnec z 600 ml vody na plotnu. Vsypu do něj 300 g propláchnutého bulguru. Osolím lžičkou soli a přivedu k varu. Vařím na mírném ohni 15 minut.
  7. Uvařený bulgur nechám ještě 5 minut odpočinout a pak je scedím a vrátím zpět do hrnce a přikryju poklicí.
  8. Připravím brčálově zelené guacamole. Receptů na guacamole je hodně, tenhle je můj oblíbený. Rozkrojím na polovinu zralé avokádo, odstraním z něj pecku. Z obou polovin vyškrábu lžící zelenou dužinu přímo do připravené misky.
  9. Nasekám na malé kousky rajče, jarní cibulku a čili papričku. Rozetřu stroužek česneku a společně se solí a pepřem přidám do misky. Směs zakápnu šťávou z citrónu a důkladně rozmačkám vidličkou. Jednotlivé chutě se lépe spojí, když rozmačkám vše dohromady.
  10. Guacamole mám hotové. Bulgur i ryba už by měli být také hotové.
  11. Pustím se do servírování a vám přeju dobrou chuť.

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-5

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-7

tuhykorinek-losos-cervena-repa-bulgur-guacamole

2 komentáře

  1. Honza 25.5.2016
  2. Míša Vránová 26.5.2016

Přidejte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Děti Zvířata
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co je Friggatriskaidekafobie? A jak souvisí s volbou prezidenta?
Udržitelnost a ekologické chování se promítají i do nábytku a bydlení
Byliny a rostliny
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Rozdíly mezi CBD a HHC
Jak správně založit kompost?
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu
Jak dlouho vydrží svítit LED pásky?
Šungit: Kámen života a jeho účinky
Moderní metody čištění septiků: ekologicky, efektivně, šetrně
Recepty
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Léčivé houby v tradiční medicíně: Jak mohou pomoci i vám?
Odkrýváme tajemství přirozené krásy: Zdravý životní styl a sebeláska jako klíč k vaší nejlepší verzi
Cvičení Ekodrogerie Přírodní kosmetika Zdravé podnikání
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Plavecké ucho vs. zánět středního ucha: Jak rozpoznat a léčit tyto nepříjemné nemoci?
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Veronika Zajícová se po srážce s autem, prasklé lebce a zlomenině nohy vrátila do ringu
„Bambus přináší do zahrady radost,“ říká bambusář Martin
Keto dieta je lepší než junk food, říká Filip Degl
Jolana Janišová a kuchařka Jídla Světla
Jak odstranit Jak žít Jak zlepšit
Jak na zdravé vlasy – co jíst a jak o ně pečovat
Co by neměla obsahovat přírodní kosmetika: Průvodce pro bezpečnou péči o pleť
Čištění zahradního jezírka: Jak udržet vaši oázu krásy v ideálním stavu