[alert-note]4 porce, příprava 20 minut, vaření 20 minut[/alert-note]
Z čeho vařit
Na pečeného lososa:
- 400g čerstvý losos (klidně i s kůží) – nakupujte vždy čerstvé maso a ryby
- 6 žampionů
- 2 rajčata
- 1 červená řepa čerstvá
- 1 jarní cibulka
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- Sůl
- Pepř
- Oregano sušené
Na vařený bulgur:
- 300 g bulguru
- 600 ml vody
- 1 lžička soli
Na guacamole:
- 1 avokádo
- 1 rajče
- 1 jarní cibulka
- 1 stroužek česneku
- 1 čili paprička
- Sůl
- Pepř
- Šťáva z ½ citrónu
Vzhůru do vaření
- Začnu zeleninou a rybou. Ještě před tím si zapnu troubu na 180 stupňů.
- Pokrájím zeleninu pod lososa. Krájím na centimetrové kousky oloupanou řepu, rajčata a jarní cibulku. Pokrájenou zeleninu shrnu z prkénka do hluboké mísy.
- Na pokrájenou zeleninu vylisuju 2 stroužky česneku. Trošku česneku si dám bokem na potření lososa. Zeleninu zakápnu olivovým olejem, osolím a opepřím. Okořeněnou zeleninu v míse dobře promíchám a vysypu ji do keramického pekáčku 20 x 30 cm.
- Rybu položím na připravenou zeleninu. Lososa pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím, potřu trochou odloženého rozetřeného česneku a rozdrtím špetku sušeného oregana. Vše do lososa jemně vetřu.
- Šup s lososem na 20 minut do trouby. Pekáček nezakrývám prvních 15 minut. Na zbývajících 5 minut jej zakryju alobalem, aby se rybí pečínka nevysušila.
- Uvařím bulgur. Postavím si menší hrnec z 600 ml vody na plotnu. Vsypu do něj 300 g propláchnutého bulguru. Osolím lžičkou soli a přivedu k varu. Vařím na mírném ohni 15 minut.
- Uvařený bulgur nechám ještě 5 minut odpočinout a pak je scedím a vrátím zpět do hrnce a přikryju poklicí.
- Připravím brčálově zelené guacamole. Receptů na guacamole je hodně, tenhle je můj oblíbený. Rozkrojím na polovinu zralé avokádo, odstraním z něj pecku. Z obou polovin vyškrábu lžící zelenou dužinu přímo do připravené misky.
- Nasekám na malé kousky rajče, jarní cibulku a čili papričku. Rozetřu stroužek česneku a společně se solí a pepřem přidám do misky. Směs zakápnu šťávou z citrónu a důkladně rozmačkám vidličkou. Jednotlivé chutě se lépe spojí, když rozmačkám vše dohromady.
- Guacamole mám hotové. Bulgur i ryba už by měli být také hotové.
- Pustím se do servírování a vám přeju dobrou chuť.
Ten losos vypadá moc chutně. A zajímavá je i kombinace právě s guacamole 🙂
Hezký den, Honzo,
díky za komentář. Dobrý byl, možná trochu pálivý 🙂
Vy guacamole zkoušíte více? Viz nejspíš váš web http://guacamole.cz/.
Díky, Míša