[alert-note]3 porce, vaření a pečení 25 minut, příprava celkem 40 minut[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
CO POTŘEBUJETE NA PEČENÉ HRANOLKY:
- 8 velkých bio brambor
- 1 červená řepa čerstvá
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kmínu
- Sůl
- Pepř
NA ZELENÝ MIXOVANÝ RAW DIP:
- ¼ hlávky čínského zelí
- 1 pořádná hrst polníčku
- 1 jarní cibulka
- Šťáva z ½ citrónu
- 50 ml vody
- 1 špetka drceného kořene koriandru
- Sůl
- Pepř
Jak postupovat?
VZHŮRU DO VAŘENÍ
- Začnu hranolkama. Ještě před tím si napustím větší hrnec vodou, kterou dám vařit. Zapnu troubu na 180 stupňů.
- Oškrábu brambory i řepu. Pak vše rozkrájím podélně na 1 cm tlusté plátky.
- Nakrájené brambory s řepou přendám do vroucí vody a osolím lžičkou soli. Vařím 3 minuty.
- Po 3 minutách vypnu sporák a nechám zeleninu v horké vodě ještě 1 minutu dojít.
- Zeleninu sliju a nechám ji v odkrytém hrnci mírně vychladnout, tak abych ji mohl bezbolestně pokrájet. Kdo je poctivý, toho nepálí a může krájet rovnou 🙂
- Nachystám si velkou mísu na hranolky. Jednotlivé plátky brambor a červené řepy krájím na 1cm hranolky, které házím do mísy.
- Jakmile mám nakrájeno, omastím 4 lžícemi olivového oleje, posypu 1 lžící kmínu a dochutím čerstvě namletou solí a pepřem.
PŘÍPRAVA NA PEČENÍ
- Hranolky v míse pořádně rukama promíchám, aby byl každý kousek slaný a mastný.
- Připravím si 2 plechy s pečícím papírem. Rozdělím na ně všechny promaštěné hranolky a dám je péct na 30 minut do rozpálené trouby na 180 stupňů. Těch 30 minut je pouze pro orientaci, protože každá trouba peče jinak, proto je důležité hranolky po cca 20 minutách zkontrolovat. Jestli zlátnou, bude stačit už jen 5 minut. Jestli ne, dopřejte jim klidně ještě dalších 15 minut.
- Připravím mixovaný zelený raw dip.
- Do mixéru postupně nahážu polníček, čínské zelí, jarní cibulku, koriandr, sůl, pepř a zakápnut to šťávou z ½ citrónu a 50 ml vody.
- Mixuji na nejvyšší otáčky 1 minutu. Rozmichovaný dip rozdělím do 3 misek.
- Vyndám oba plechy a rozdělím hranolky na 3 talíře, zavolám hladovce a servíruju na stůl.