Těsto na slaný koláč má stejný základ, jako koláč sladký.
[alert-note]8 kousků, pečení 30 minut, příprava 1 hodina[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
TĚSTO PRO SLANÝ KOLÁČ (QUICHE)
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 ks vejce
- 4 špetky soli
- lžička nedrceného kmínu
- hrst rozdrcené majoránky
- hrst oregana
- čerstvě umletý pepř
- 3 stroužky česneku, které byly rozdrcené v lisu
PŘÍPRAVA SLANÉ NÁPLNĚ
- 5 velkých nebo 8 menších cibulí, rozkrájených na půlkolečka
- sádlo a máslo
- trocha hnědého cukru
- 1/4 l sladké smetany
- 150 g strouhaného čedaru
- sůl
- pepř
Jak postupovat?
JDEME ROVNOU NA NÁPLŇ
- Těsto na slaný koláč má stejný základ, jako koláč sladký. Proto jdeme rovnou na náplň.
- Cibuli osmažte na sádle i másle v rendlíku.
- Přisypte trochu hnědého cukru a za občasného míchání duste pod pokličkou asi 20 min. Cibule musí zkaramelizovat. Poznáte to tak, že bude mít zlatou barvu a nasládlou vůni.
- Takto osmažená cibule se smíchá s 1/4 litrem sladké smetany, nastrouhaným čedarem, solí a pepřem.
- Tip: Chcete vyzkoušet jiný sýr, než čedar? Napište nám prosím, jaký jste vyzkoušeli a jak vám quiche chutnal. Z mé zkušenosti je např. niva velmi výrazná, eidam vás zase unudí k smrti.
- Všechno hezky smícháte a promícháte. Ale pozor! Předtím, než náplň pokladete na koláč, nechte vychladlé těsto 20 min zapéct ve formě. Nezapomeňte propíchat vidličkou dno koláče.
- Pak již můžete na těsto nanést náplň a s koláčem šup do trouby.
- Pečeme při 180 stupních asi 25 min. Dobrou chuť!