Na Vánoce moc nepečeme. Ani letošní Vánoce, ani jiné Vánoce. Ale nemůžeme vynechat 2 jednoduché a trošku zdravější pečení: domácí citrónové sušenky a pohankové perníčky od Slámy v botách.
Vyzkoušejte citrónové sušenky pro děti s třtinovým cukrem a medem. Recept je jednoduchý a rychlý. Jestli chcete upéct něco pro děti nebo na poslední chvíli, je to to pravé špaldové 🙂
[alert-note]10 mlsných jazýčků, pečení 20 minut, příprava 30 minut[/alert-note]
Co k tomu potřebujete?
- 125 g másla pokojové teploty
- 60 g třtinové cukru
- 3 lžičky domácího medu
- 125 g hladké žitné mouky
- 125 g celozrnné špaldové mouky
- 2 žloutky
- 2 lžíce nastrouhané BIO citrónové kůry (můžete koupit v Lidlu)
- 1 lžíce vymačkaného citrónu
Jak postupovat?
Příprava těsta
- V míse jsem promíchala máslo, cukr, med, hladkou i celozrnnou špaldovou mouku, žloutky, kůru i vymačkaný citrón.
- Vypracovala jsem z něj hladké těsto, ze kterého jsem uplácala bochánek.
Rozválejte a vykrajujte
- Těsto rovnou rozválejte na 2 cm tlustý plát. Vykrajovátky vykrajujte tvary, které rozzáří dětská očka.
Dejte sušenky na plech
- Sušenky rozložte na pečícím papíru a dejte do trouby na 180 ° asi 8 min. Pokud je máte tenčí než 2 cm, stačí 6 – 7 minut.
- Hotovo! 🙂